FizioKözpont

Fizioterápiás és Mozgásrehabilitációs Centrum

McKenzie módszer

2020. április 20. 23:33 - GNora

img_5942.PNG

 

McKenzie módszer- Mechanikai Diagnózis és Terápia (MDT)

 

A módszer megalkotása Robin Anthony McKenzie (1931-2013) új zélandi fizioterapeuta nevéhez fűződik. 1952-ben diplomázott, 1953-ban magánrendelőt nyitott és a gerinc rendellenességeivel foglalkozott. Számos kitüntetést kapott, munkássága tudományosan elismert. 1982-ben megalapította a Nemzetközi McKenzie Intézetet. Miután visszavonult a gyakorlattól, nemzetközi szaktanácsadóként szerepelt olyan szervezeteknél, melyek a mechanikai gerinc-rendellenességek kutatásában vettek részt.

Az MDT egy evidence based vizsgálati és kezelési módszer. Lehetővé teszi a betegek alcsoportba (poszturalis, derangement, diszfunkció, egyéb) történő besorolását, mechanikai fájdalmuk alapján.

Diszfunkciós syndroma a szöveti szerkezetében sérült lágyszövetek mechanikai terhelése miatti fájdalmat, a poszturális syndroma a szövetek hosszan tartó túlterhelése miatti fájdalmat, míg a derangement syndroma az ízületi elmozdulás mechanikai akadályozottsága miatti fájdalmat jelzi. Ezen csoportokba történő besorolás lehető teszi a megfelelő kezelés lehetőségét.

Egyénre szabott speciális gyakorlatok segítségével, lehetővé válik, hogy idővel a betegek önmagukat kezeljék. Kutatások szerint a gerincfájdalom gyakran kiújulhat, progresszíven fokozódó súlyossággal. A beteg, aki megtanulta az önkezelés lehetőségét, képes rá, hogy enyhítse a tüneteket, mielőtt azok súlyossá válnának, vagyis a tünetek kezdetén megkezdjék önállóan a kezelésüket.

Első alkalommal egy alapos betegvizsgálat történik, mely során a terapeuta a fent említett alcsoportok valamelyikébe sorolja a pácienst, majd ezt követően egyénre szabott gyakorlatot/gyakorlatokat végeztet, melyet otthon is folytatni kell. Gerincproblémával küzdők 50-70%-a jól reagál a kezelésre. A fájdalmuk distal felől egyre proximalisabb irányba halad, a gerinc vonala felé, centralizálódik. Ezzel együtt a mozgásterjedelem is növekszik. Ez a jelenség derangement syndrománál lehetséges. A terapeuta feladata felismerni azokat a pácienseket, akiknél a mechanikai terápia nem alkalmas, és megfelelő szakemberhez küldje őket. A módszer lehetővé teszi a terapeutától való függő viszony elkerülését, éppen ezért a terapeuta csak minimálisan avatkozik be.

Randomizált kontrollált vizsgálatok is igazolták a McKenzie módszer hatékonyságát. Petersen és társai erősítő gyakorlatokat hasonlítottak össze a McKenzie módszerrel, legalább 3 hónapja fenn álló derék fájdalommal küzdő betegeknél. Miller és társai stabilizásiós gyakorlatokat, Long pedig subacut és krónikus stadiumban lévő derékfájós pácienseket vizsgált. Mind három kutatás igazolta a McKenzie módszer hatékonyságát.

 

Felhasznált irodalom:

  1. May S., Donelson R., (2008), Evidence-informed management of chronic low back pain with the McKenzie method, The Spinal Journal 8 , 134-141.
  2. Nemzetközi McKenzie Intézet, Magyarországi McKenzie Intézet tanfolyami jegyzete („A” és „B” kurzus)
  3. Obituary: Robin McKenzie 1931-2013, (2013), Manual Therapy 18 (2013) 272-273
  4. http://www.mckenzieinstitute.org/hu

 

Készítette: Tanács-Gulyás Nóra, gyógytornász MSc

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása