FizioKözpont

Fizioterápiás és Mozgásrehabilitációs Centrum

Kinesio tape és ami mögötte van...

2017. május 20. 23:57 - GNora

Sajnos manapság mindenki "tud" tape-elni! Áruházláncok árulják a szalagokat, használati útmutatóval.. az emberek interneten fellelhető videók alapján ragasztják magukat...Azonban ez ennél sokkal komolyabb technika, és a kívánt hatást akkor érhetjük el, ha megfelelő tudással rendelkező szakember helyezi fel.

tapekollazs.jpg

Mi is az a kinesio tape?

Hazánkban az elmúlt években vált divatossá, azonban ez egy közel 50 éves technika.

De, már 3000 éve, Egyiptomban is alkalmaztak gyantába áztatott vászon csíkokat funkcionális rögzítésekhez.

1892-ben Beiersdorf feltalálta a szövetbarát, ragasztós tapaszt, melyet Leukoplast-nak neveztek el.

A kinesio tape Dr. Kenso Kase nevéhez fűződik, aki az 1970-es években dolgozta ki a technikát. Célja volt az ízületi -és izomfájdalmak kezelése. Feltételezte, hogy a gyulladásos és fájdalmas szövetekben elégtelen a nyirokkeringés a bőr és az izomszövet között. Így a keringés fokozásával csökkenthető a fájdalom és felgyorsítható a regenerálódás. Majd a későbbiekben a sportolók sérüléseinek kezelésére és megelőzésére is kiterjesztette a módszert.

Az elasztikus tape a hatását a proprioceptorokon keresztül fejti ki, melyek helyzetváltoztatásra, nyomásra, nyújtásra fejtik ki hatásukat. A szövetek megemelésével stimulálja a nyirokkeringést, valamint a megfelelő technika megválasztásával különböző hatások érhetők el: duzzanat- fájdalom csökkentés, fokozott izomtónus gátlása vagy csökkent izomerő facilitálása, sérülés megelőzése, korrekciós funkció, nyirokdrenaige segítése, mozgásterjedelem növelés, hibás ízületi mozgás korrekciója, idegfájdalmak kezelése stb.

Először a nem elasztikus tape terjedt el a sport rehabilitációban sérülések rögzítésére, valamint ortopédiai manipulatív kezelések utáni állapot rögzítésére használták. McConell a '80-as években kidolgozta a patello-femoralis fájdalom syndroma kezelését, mely mára már bizonyítékokon alapuló kezelési mód. Azonban a nem elasztikus tape hatása kedvezőtlen a bőrre- így a hosszabb távon való alkalmazása korlátozott. Célja : támaszt, véd (főleg passzívan), szelektív immobilizációt eredményez. Azonban nem minden ízületi sérülésnél alkalmazható, propriocepció csökkenését eredményezi, csökkenti a a keringést, a metabolizmust.

Az elasztikus tape aktívan támaszt, nem gátolja a keringést, támogatja az izom működést, illetve az ízületek mozgékonyságát.

Sok tévhittel ellentétben  a tape-k nem tartalmaznak fájdalomcsillapító hatóanyagot.  A "titok" a felhelyezés technikájában rejlik. Egy rugalmas, pamut, latex mentes anyag, mely a bőr számára könnyen tolerálható. Lég- és vízáteresztő képességű, vízálló. Elaszticitásának köszönhetően 40-75%-ban megnyújtható. A ragasztó hőmérsékletre érzékeny, így dörzsöléssel /test melegével aktivizálódik.

Tape felhelyezését csak megfelelő végzettséggel és anatómiai tudással rendelkező szakemberek végezzék. A tape használata nem csak "egy csík felhelyezését" jelenti. Attól függően, hogy milyen problémára helyezzük fel, vagy mit szeretnénk elérni vele más és más technikával kell azt végezni. Fontos a legjobb minőségű tape használata, mellyel elkerülhető a bőrirritáció és elérhető a tartósabb hatás.

Érdekesség: mára már tiltottá vált a taping alkalmazása az úszóversenyeken, bizonyítottan teljesítmény növelő hatása miatt.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytornaszekszard.blog.hu/api/trackback/id/tr4812443563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása