FizioKözpont

Fizioterápiás és Mozgásrehabilitációs Centrum

Napjaink népbetegsége a derékfájdalom

2017. április 18. 22:20 - GNora

A fejlett országokban az ágyéki gerincszakasz degeneratív elváltozásai a leggyakoribb mozgásszervi betegségek közé tartoznak, mely mozgáskorlátozottsághoz vezet. A lakosság mintegy 70-80%-a élete során legalább egyszer átél egy derékfájással járó periódust.

derekfajd.jpg

2003-ban, Magyarországon végzett felmérés alapján  a nők 60%-a, a férfiak 50%-a érzett gerinctájéki fájdalmat a felmérést megelőző hónapban.

A gerinceredetű problémák hatalmas népegészségügyi és gazdasági terhet rónak az országokra. Hazánkban az OEP a deréktáji fájdalom miatt fizeti ki a legtöbb táppénzes napot, valamint a rokkantság okai között is 3-4. helyet foglalja el.

A lumbális gerincszakasz különböző anatómia egységeinek eltérése okozhat problémát: porckorong, csigolyatest, csigolyatest zárólemezei, csigolyák közti ízületek. A leggyakrabban a porckorongok degeneratív elváltozási figyelhetők meg. A gerincből kilépő ideggyökök irritációja különböző fájdalmakat produkálhatnak.

Derékfájás oka számos tényező lehet, leggyakrabban a lumbális szakaszt stabilizáló izmok egyensúlyának megbomlásának következménye, mely eredményeként degeneratív folyamatok indulnak el és fájdalmat provokálnak. Problémát okozhatnak veleszületett rendellenességek, anatómiai eltérések, gerinc görbületek megváltozása stb. is, valamint szükséges megemlíteni, hogy nem gerinc eredetű problémák is okozhatnak derékfájdalmat, mint például nőgyógyászati kórképek, vese érintettség, pancreatitis, fekély stb.

A derékfájdalom kezelhető megfelelő betegoktatással és célzott gyógytornával: helyes testtartás elsajátításával, statikus és dinamikus stabilizáció kialakításával (motoros kontroll kialakítása, core tréning), izom balance helyreállításával.

A nemzetközi kutatások és irányelvek alapján is számos aktív terápia magas evidenciával bír a derékfájás kezelésében! Így (amennyiben műtéti indikáció nem áll fenn) gyógytornász segítségével hatékonyan kezelhető a probléma. Alapos vizsgálatot követően, kezelési terv  felállítása után megkezdődhet a fizioterápiás kezelés, melyet életmód tanácsadással egészítünk ki!

Bejelentkezés derékfájdalom kezelésére: 06 20/936-7871

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytornaszekszard.blog.hu/api/trackback/id/tr212405631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása