FizioKözpont

Fizioterápiás és Mozgásrehabilitációs Centrum

Konduktív fejlesztés

2018. március 18. 22:34 - GNora

Konduktív fejlesztés- Pető módszer

 

A Pető-féle konduktív pedagógiai módszer az idegrendszeri sérült gyerekek mozgás, értelmi, és érzelmi problémáit együtt figyelembe véve igyekszik fejleszteni.

A ma már szellemi hungarikumként jegyzett, Pető András /1893 - 1967/ orvos-gyógypedagógus egyedülálló módszerének alapgondolata az volt, hogy idegrendszerünk a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, s ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók.

A módszer akkor a legjobb hatásfokú, ha minél hamarabb kezdik el az alany kezelését, ezért a korai felismerés rendkívül fontos. A fejlesztést, a szülőket is bevonva, érdemes korán elkezdeni, figyelve, hogy otthon is a rendszeres gyakorlás megtörténjen. A konduktív nevelés egy komplex együttműködést igénylő eredményes folyamat.

A kisebb gyermekeknél játékos formában, az életkori sajátosságokat figyelembe véve, rengeteg énekkel és mondókával kísérve tanítjuk meg őket a saját korlátaik és képességeik ismeretére, használatára, miközben komplexen fejlesztjük az egész személyt. Az énekek, mondókák, versek ritmust adnak a mozdulatoknak, meghatározzák a tevékenység ütemét, kiváltják és fenntartják a mozgást. Cél: minél önállóbb feladatvégzés, ezáltal a lehetőségek szerinti legnagyobb önállóság elérése.

Írta: Hebó Enikő , konduktor-tanító

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytornaszekszard.blog.hu/api/trackback/id/tr9413751188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása