FizioKözpont

Fizioterápiás és Mozgásrehabilitációs Centrum

Konduktív fejlesztés

2018. március 18. 22:34 - GNora

Konduktív fejlesztés- Pető módszer

 

A Pető-féle konduktív pedagógiai módszer az idegrendszeri sérült gyerekek mozgás, értelmi, és érzelmi problémáit együtt figyelembe véve igyekszik fejleszteni.

A ma már szellemi hungarikumként jegyzett, Pető András /1893 - 1967/ orvos-gyógypedagógus egyedülálló módszerének alapgondolata az volt, hogy idegrendszerünk a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, s ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók.

A módszer akkor a legjobb hatásfokú, ha minél hamarabb kezdik el az alany kezelését, ezért a korai felismerés rendkívül fontos. A fejlesztést, a szülőket is bevonva, érdemes korán elkezdeni, figyelve, hogy otthon is a rendszeres gyakorlás megtörténjen. A konduktív nevelés egy komplex együttműködést igénylő eredményes folyamat.

A kisebb gyermekeknél játékos formában, az életkori sajátosságokat figyelembe véve, rengeteg énekkel és mondókával kísérve tanítjuk meg őket a saját korlátaik és képességeik ismeretére, használatára, miközben komplexen fejlesztjük az egész személyt. Az énekek, mondókák, versek ritmust adnak a mozdulatoknak, meghatározzák a tevékenység ütemét, kiváltják és fenntartják a mozgást. Cél: minél önállóbb feladatvégzés, ezáltal a lehetőségek szerinti legnagyobb önállóság elérése.

Írta: Hebó Enikő , konduktor-tanító

 

Szólj hozzá!

Pfaffenrot módszer= szinergetikus reflex terápia

2018. március 16. 22:57 - GNora

Egyik kedvenc technikám a Pfaffenrot módszer: kiváló eredmények érhetők el

 

A szinergetikus reflexterápia (SzRT) módszerét Dr. Waldemar Pfaffenrot, ortopéd orvos dolgozta ki. Orosz származású, majd 1990-benNémetországban telepedett le és elismert gyermekrehabilitációs szakorvosként és ortopéd orvosként tevékenykedett. Cerebral paresis területén számos kutatást végzett és több, mint 100 manuális fogást dolgozott ki ennek kezelésére. Myofascialis technikát, akupresszúrát, fej-kéz-láb reflexmasszázs, kiropraktika és osteopathia elméletét használja fel a terápia során.

5-15 napos blokkokat alkalmazva komplex hatás érhető el. A tapasztalat azt mutatja, hogy hosszabb távon, heti rendszerességgel végezve is kiváló eredmények érhetők el. Fontos, hogy a kezelés a komplex rehabilitáció részét kell képezze.

Dr. Pfaffenrot elősorban központi idegrendszer sérülteknek, valamint mozgásfejlődésben elmaradt/ visszamaradt gyermekek kezelésére dolgozta ki a technikát. Azonban számos más területen is hasznosnak bizonyult a módszer alkalmazása: torticollis, enyhébb lefolyású gerincproblémák, stroke, parkinson, sclerosis multiplex, izomtónust érintő korképek esetén, Down -syndroma, tanulási nehézségek

Szólj hozzá!

Alsó keresztezett syndroma (LCS)

2018. március 16. 22:40 - GNora

Lower Crossed Syndrome

 

Az alsó keresztezett szindroma is Dr. Vladimir Janda nevéhez fűződik, ahogy a felső keresztezett szindroma is.

Tünetek:

  • ágyéki gerinc területére lokalizálódó fájdalom
  • mely állás, járás során fokozódik, előre hajlásra enyhül
  • fájdalom főleg a hosszas állás során jelentkezik
  • piriformis szindrómához társulva, akár alsó végtagba sugárzó tüneteket is produkálhat

 

Okai:

  • medence kürüli izomzat disbalance-a
  • ülő munk, rossz testtartás lehet a kiváltója

 

Típusai:

  • csípőt érintő (A)
  • ágyéki gerincet érintő (B)

 

Következmények:

  • diszfunkció számos ízületben: L4-L5,L5-S1 szegmentumban, SI ízületben, csípő ízületben
  • (A): medence előre billenés, ezzel növelve a lumbalis lordosist, térd hajlított helyzetét eredményezve. Csípő flexorok rövidülése és az extensorok nyúlása
  • (B): medence hátra billenése elsimítja a lumbalis lordosist, ezzel a térd hyperextensióját okozza. Jellemzően a hasizmok rövidültek, hát kyhposis fokozott

Terápia:

Célzott, személyre szabott terápia. Izom egyensúly helyreállítása, tartás korrekció, törzs stabilitás kialakítása.

 

(forrás: https://www.physio-pedia.com/Lower_crossed_syndrome)

Írta: Gulyás Nóra, gyógytornász msc

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása